Изложба, посветена на 100 години от рождението на Магда Абазова, ще бъде представена в галерия „Квадрат 500“ на НХГ

Дата:

В галерия “Квадрат 500” на Националната художествена галерия в София ще бъде представена изложба, посветена на стогодишнината от рождението на художничката Магда Абазова (1923-2011). Откриването на изложбата е планирано за 23 ноември.

Художничката Магда Абазова не се придържа към конкретни стилове, догми или течения в изкуството, а съчетава различни жанрове в своето творчество. Тя създава серии от интериори, портрети, натюрморти и пейзажи, представяйки фигурални сцени, които се преплитат с абстрактни композиции.

Изложбата в “Квадрат 500” включва над 100 произведения на Магда Абазова, като сред тях са “Пейзаж с фигура” (1948), “Автопортрет” (1962), произведения от циклите “Копривщенски интериори” (1969-1971) и “Родопски пейзажи” (1968-1972), както и други. Експозицията и съпътстващият я двуезичен каталог разкриват опоетизираната реалност на художничката, където тя е едновременно лиричен герой и създател.

Магда Абазова е направила малко самостоятелни изложби през своята кариера, въпреки голямото си творчество, което включва две изложби до 1980 г. Изложбата в “Квадрат 500” представя разнообразието от нейната работа и показва нейния възглед към света през изразителния език на изкуството.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Ники Минаж издаде дългоочаквания пети албум Pink Friday 2

Ники Минаж пусна своя пети студиен албум, "Pink Friday...

Привърженици на ЦСКА се сбогуваха със стадион”Българска армия” 

Привържениците на ЦСКА се сбогуваха със стадион "Българска армия"...

Левски записа втори успех в Първа лига

В мача от 20-ия кръг на efbet Лига Левски...

Диана Петкова се класира за финала на европейското първенство по плуване в Румъния

Българската плувкиня Диана Петкова влезе във финала на 50...