Истинското тестване на системата за ранно известяване BG-ALERT ще има на 22 ноември

Дата:

Системата за ранно известяване BG-ALERT започва своето истинско тестване на 7 ноември в Габрово и след това ще продължи по определен график. На 22 ноември тя ще бъде изпробвана на национално ниво, според директора на пожарната главен комисар Ангел Джартов. Тази информация бе предоставена след тестовото съобщение, изпратено към абонати на “Виваком”, което стресна голям брой граждани, но се оказа техническа грешка на изпълнителя на проекта и не беше координирано с Министерството на вътрешните работи.

Системата BG-ALERT е разработена с цел предупреждаване на населението в случай на извънредни ситуации и бедствия. Директорът Ангел Джартов обясни, че тази техническа грешка е възникнала, защото изпълнителят на софтуера е въвел съобщението в реална среда, вместо в тестова. Този инцидент не е грешка на МВР или пожарната служба.

Относно известието, че системата ще работи само с телефони и устройства, произведени след 2020 г., Джартов уточни, че известяването ще функционира и на по-стари апарати, но ще се визуализира по различен начин.

Общо взето, системата BG-ALERT има за цел да предоставя важни предупреждения и информация за опасности към гражданите в случай на бедствия и извънредни ситуации.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Земетресение с магнитуд 4.3 е регистрирано днес в град Ягодина, Сърбия

Днес в района на град Ягодина, Сърбия, беше регистрирано...

Въоръжен грабеж в столичния квартал „Левски“

Рано тази сутрин в София беше извършен въоръжен грабеж,...

И тази седмица продължава поскъпването на храните на едро

Цените на оранжерийните краставици на тържищата в България продължават...

Започна изграждането на магистралата “Русе – Велико Търново”

На днешната символична церемония на първа копка, означаваща началото...