Испанският парламент решава утре дали да признае независимостта на Косово

Дата:

Парламентарната група на каталунската сепаратистка партия в испанския парламент „Жунтс” (Junts – ʽЗаедноʽ, съкращение на “Заедно за Каталуния”, б. р.

) е представила инициатива, чрез която предлага на испанското правителство да признае Косово „като независима държава”, съобщават Косовското радио и телевизия и испанският вестник „Диарио”.

Инициативата, която ще бъде обсъдена и гласувана утре в испанския парламент, представя аргумента, че Косово е „правова и демократична държава с 1,7 милиона жители”, която е призната от над 100 страни по света, включително 22 страни членки на ЕС.

Според данни на испанската частна новинарска агенция Европа Прес (Europa Press), цитирани от Косовското радио и телевизия, чрез тази своя инициатива „Жунтс” припомня решението на Международния съд в Хага от 2010 г., че независимостта на Косово не е в нарушение на международното право.

Отказът на Испания да признае Косово, според „Жунтс”, затруднява присъединяването на Западните Балкани и дестабилизира региона в момент на напрежение заради войната в Украйна.

„Жунтс” подчертава, че е неприемливо Испания да има същата стратегия относно непризнаването на Косово като Русия, Китай и Беларус. Партията изтъква, че Испания вече има непреки отношения с Косово и признава паспортите му от началото на януари, когато влезе в сила визовата либерализация за Косово.

Предложението на „Жунтс” изисква от испанския парламент да насърчи правителството на Испания да признае незабавно Косово като независима държава. Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., която Белград отказва да признае.

Косово е признато за независима държава от около 110 държави, но не и от Сърбия, Русия, Китай, Украйна и пет страни членки на ЕС – Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания.

Белград и Прищина водят преговори за нормализиране на отношенията си с посредничеството на ЕС, но процесът, белязан от взаимни обвинения, е съпътстван от непрекъснато напрежение.

Богатата североизточна област Каталуния с население от 8 милиона души, която е един от икономическите и промишлени двигатели на Испания, се опита да се отдели през 2017 г., припомня БТА.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Ердоган се обяви за добри отношения и със Запада, и с Изтока

"Създаването на нови уравнения във външната политика" не е...

Автобус се разби и застана вертикално върху изход на тунел край Барселона

Във вторник автобус, превозващ работници на "Индитекс", се разби...

Нобелови лауреати подканват Лукашенко да освободи политическите затворници

Десетки нобелови лауреати призоваха в отворено писмо президента на...

Кремъл не разбира какво има предвид Зеленски под “втора мирна среща на върха”

Кремъл все още не разбира какво има предвид Владимир...