Ирански военен кораб навлезе в Червено море

Дата:

Иранският военен кораб “Елбурс” влезе в Червено море, като това стана в момент на увеличаващо се напрежение по ключовия морски път и в контекста на войната между Израел и “Хамас”. Информацията идва от иранската агенция Тасним, която не предоставя подробности за мисията на кораба, само отбелязва, че ирански военни кораби действат в откритите води на Червено море от 2009 г. насам с цел охрана на морските маршрути, борба с пиратството и изпълнение на други задачи.

От ноември насам хуситите в Йемен, подкрепяни от Иран, атакуват кораби в Червено море, като изразяват подкрепата си за “Хамас” във войната му с Израел. В резултат на това някои големи корабни компании преориентират маршрутите си към по-дългия и по-скъп маршрут около нос Добра надежда, вместо да използват Суецкия канал, който обслужва около 12% от световната търговия.

“Елбурс” влезе в Червено море през пролива Баб ал Мандеб, като няма подробности за времето на влизането му. Според иранската телевизия “Прес” корабът е разрушител от клас “Алванд”, част от 34-ия флот на иранските военноморски сили. Съобщава се, че е придружен от поддържащия кораб “Бушехр”.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...