Илияна Йотова e на посещение в Молдова, с българската общност ще участва в отбелязването на Деня на народните будители – 1 ноември

Дата:

Вицепрезидентът Илияна Йотова посети Молдова и се присъедини към българската общност в отбелязването на Деня на народните будители на 1 ноември. По време на посещението си, тя проведе разговори с официалните власти в Кишинев, включително председателя на молдовския парламент Игор Гросу, премиера Дорин Речан и президента Мая Санду.

Основните теми на разговорите бяха свързани със запазването на културната идентичност на българската общност в Молдова, която има дългогодишна история. На срещата обсъдиха и двустранните отношения между България и Молдова, европейската перспектива на Молдова, регионалното сътрудничество и предизвикателствата пред региона поради военните действия на Русия в Украйна.

По-късно в този ден, вицепрезидентът посети Българския теоретичен лицей “Васил Левски” в Кишинев и откри обновения паметник на българския поет и революционер Христо Ботев. България осигури 33 000 лева за ремонта на монумента.

Утре, Илияна Йотова ще бъде в град Тараклия, където ще откри Младежки културен център “Васил Левски” и паметник на Апостола на свободата. Тя също ще изнесе лекция за съвременното будителство пред студентите в Тараклийския държавен университет “Григорий Цамблак,” което е единственото българско висше училище извън страната.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Въоръжен грабеж в столичния квартал „Левски“

Рано тази сутрин в София беше извършен въоръжен грабеж,...

И тази седмица продължава поскъпването на храните на едро

Цените на оранжерийните краставици на тържищата в България продължават...

Започна изграждането на магистралата “Русе – Велико Търново”

На днешната символична церемония на първа копка, означаваща началото...

Земеделските стопани ще получат малко над 3 млрд. лв. тази година, каза министър Вътев

Този петък министърът на земеделието на България, Кирил Вътев,...