in

Хванаха победителите от Софийския маратон с допинг

Организаторите на Wizz Air София маратон заявиха, че се гордеят с политиката си на нулева толерантност към допинга

Победителите в Софийския маратон при жените и мъжете – украинката Виктория Хапилина и мароканецът Юсеф Сбаи са с временно спрени състезателни права заради положителни допинг проби от участието си в надпреварата, съобщи Athletics Integrity Unit (AIU).

Във връзка с това организаторите на Wizz Air София маратон заявиха, че се гордеят с политиката си на нулева толерантност към допинга.

„Като вече утвърдено състезание от световен ранг с „Бронзов етикет“ в леката атлетика, ние сме активни и безкомпромисни в стриктното спазване на антидопингови инициативи. Нашата подкрепа в „Програмата за феърплей в атлетиката“ е пример за ангажимента ни за чист спорт.

Според изискванията на титлата „Бронзов етикет“ осигуряваме международен допинг контрол и вземането на поне 6 проби от призьорите във всяко издание на състезанието“, казват от организацията на маратона.

„Новината за временно спиране правата на победителите в Wizz Air София маратон 2020 е ясно послание към тези, които възнамеряват да се състезават с измама и нечестни средства.

Заедно с нашите партньори, спонсори и градските власти, ние оставаме силно ангажирани за феърплей и чист от допинг спорт. Организаторите на маратона ще изчакат крайното решение на Международната атлетическа федерация (World Athletics) преди да пренаредят класирането и наградите на призьорите“.

Тази година Софийският маратон беше белязан и от един неприятен инцидент. Още в първите метри след старта мъж изблъска умишлено и грубо една от елитните спортистки – Оливера Йевтич от Сърбия. След удара Йевтич не продължи бягането.

Самоличността на агресора беше установена по-късно – Боян Вачев. Той дори финишира на маратона, но не беше открит веднага след състезанието.

Организаторите обясниха, че случаят е прецедент, а прокуратурата се самосезира и възложи проверка за извършено престъпление от общ характер.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Общо 400 млн. лв. са отпуснати за подпомагане на бизнеса у нас

ДДС за ски съоръженията става 9%