in

Хотелиери и ресторантьори искат още помощ от държавата

Мерките предложени за подпомагане на служителите в бранша са недостатъчни

Мерките предложени за подпомагане на служителите в бранша са недостатъчни, категорични са хотелиери и ресторантьори. Те настояват в случаите, когато министерска заповед спре дейността им, държавата да поема разходите за наем, ток, вода, отопление и заплатите на служителите на трудов договор. Настояват още, за същия период, да бъдат освободени от данъци и такси.

„Благодарни сме на всичко, което държавата и правителството полага като грижи за нас, но с оглед на сложността на ситуацията трябва има промени и някои неща да се променят  и дообогатят. По отношение на работното време част от нощните заведения и клубовете се оказаха заложник. Те не продължават да работят. Затвориха първи по време на предната пандемия. Сега затвориха първи и не се знае сега кога ще отворят. Много от тях осигуряват хората си на 4 часа с оглед на работното време и това, че работят основно събота и неделя. Не е справедливо да лишават персонала си от помощи заради договорите, които са подписали, а да ги редуцират на 50 процента”, заяви Атанас Димитров, зам.-председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

От бранша посочват, че с оглед на сигурността на обектите и факта, и че в част от ресторантите вече има заразен персонал, който подлага на риск здравето на клиентите, няма механизъм, според който да се самокарантинират, а ако го направят – никой не поема обезщетението на персонала. „Това е изключително сложен период, който трае между 14 и 28 дни. Тези, които са болни, излизат в болничен и им се плаща обезщетение. Но здравите няма как да продължат работа, защото заведението не работи, а това е изключително сериозен проблем”, заяви Димитров.

„В риск е не само персоналът, но и собствениците на заведения, чийто бизнес вече почти година е спънат, и е един от основните стълбове на икономиката в България е в угроза да престане да съществува”, предупреди зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Ураганът Йота удари Никарагуа

КЗК удари „Xипoлeнд“ със 124.5 xил. лв.