Хавиер Милей положи клетва като президент на Аржентина

Дата:

Новоизбраният президент на Аржентина, Хавиер Милей, премина през церемонията по полагането на клетва пред парламента, три седмици след като спечели втория тур на президентските избори в страната. Той стана 12-и президент на Аржентина след завръщането на демокрацията преди 40 години.

На 53 години, лидерът положи клетва в парламента, обещавайки да изпълнява президентските си функции с лоялност и патриотизъм. По време на церемонията получи президентската синьо-бяла лента от предишния президент, Алберто Фернандес.

Милей, икономист и бивш депутат, ще изнесе първата си реч като президент пред сградата на парламента в Буенос Айрес, където се събраха хиляди хора, очаквайки неговите думи.

През ноември на миналата година, Милей спечели президентските избори с обещание за радикални промени в страната, които включват реформи в икономиката, с цел преодоляване на икономическата криза, дълговете, инфлацията и социалните неравенства. Страната, като третата икономика в Латинска Америка, се бори със сериозни проблеми, като 143% годишна инфлация и 40% бедност.

Церемонията на полагане на клетва бе посетена от множество лидери, включително президента на Украйна Володимир Зеленски.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...