in

Хайко Маас: „Северен поток-2“ ще бъде завършен

“Северен поток-2” предвижда строителство на две линии с общ капацитет 55 млрд. куб метра газ годишно от руското крайбрежие до Германия

Проектът за газопровод „Северен поток-2“ ще бъде завършен, остава само въпросът кога точно. Това заяви външният министър на Германия Хайко Маас в публикувано днес интервю за германската медийна група „Редакционснецверк Дойчланд“, цитирано от ТАСС.

По повод критиките на Вашингтон към проекта той заяви: „За нашата енергийна политика и енергоснабдяване взимаме решенията тук – в Европа“.

Проектът „Северен поток-2“ предвижда строителство на две линии с общ капацитет 55 млрд. куб метра газ годишно от руското крайбрежие до Германия по дъното на Балтийско море.

Тръбопроводът като цяло повтаря маршрута на „Северен поток“ и преминава през изключителната икономическа зона и териториални води на пет държави – Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Маас каза още, че не споделя мнението, че ако на президентските избори в САЩ на 3 ноември победи кандидатът на демократите Джо Байдън в отношенията между САЩ и Германия „всичко отново ще бъде добре“.

Той призна също така, че трансатлантическите отношения при сегашния президент Доналд Тръмп са станали по-трудни.
Маас заяви още, че Германия не планира да се отказва от диалога с Русия след отравянето на с руския опозиционер Алексей Навални, тъй като Москва е нужна за уреждането на регионални конфликти.

Седим на една маса с Русия в Съвета за сигурност на ООН, в Берлинския процес за Либия и по въпроса за Украйна. На всички форуми става дума за търсене на решение за прекратяване на войни, отбеляза министърът.

Заради това не може да има прекратяване на диалога с Москва, подчерта той.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Кралев: Мерките за евромачовете са ясни и трябва да се спазват

603 новозаразени с коронавирус у нас