Грузинският премиер Гарибашвили подава оставка

Дата:

На 29 януари грузинският министър-председател Иракли Гарибашвили подаде оставка с цел да даде възможност на заместника си да се подготви за предстоящите парламентарни избори, предвидени за октомври. Той изрази желание да поеме ръководството на управляващата партия “Грузинска мечта”, като това ще бъде обсъдено на партийния конгрес на 1 февруари.

Според медийни сведения, настоящият лидер на партията, Иракли Кобахидзе, вероятно ще заеме мястото на Гарибашвили като министър-председател.

Експерти отбелязват, че промяната в ръководството най-вероятно е насочена към укрепване на управляващия блок преди предстоящите избори.

“Грузинска мечта” е партия, която въпреки спада в подкрепа след 2020 г., все още е най-популярната в Грузия. Партията поддържа членството в Европейския съюз и НАТО, които са популярни в страната.

Въпреки това, опозицията обвинява управляващата партия в тайна подкрепа на Русия. “Грузинска мечта” е основана от най-богатия човек в Грузия, Бидзина Иванишвили, който е натрупал богатството си в Русия. Той обяви своето връщане в политиката в края на 2023 г. след повече от десетилетие.

Грузинските власти са подложени на критика за предполагаемо отстъпление от демокрацията, което засяга връзките на страната с Брюксел.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...