Грипната вълна е започнала, до две седмици ще сме на прага на епидемия, каза доц. Ангел Кунчев

Дата:

Доц. Ангел Кунчев предупреди, че грипната вълна вече е стартирала, а епидемия може да бъде обявена след една-две седмици. Той отбеляза, че в отделни региони грипът вече започва да се разпространява и очаква първите области да обявят грипна епидемия в следващите десет дни. По думите на доц. Кунчев, текущата картина е динамична и отразява очакванията на специалистите, като се изключи периода на COVID-19.

Той подчерта, че грипният щам A1H1 “Виктория”, който в момента циркулира, е класически и не се очакват сериозни последици. Въпреки това, здравният инспектор препоръчва на хората да ограничат контактите си през първите четири-пет дни, когато са най-заразни. Носенето на маски е задължително в здравните заведения, където риска от заразяване е голям. Той подчерта още, че практиката показва, че носенето на маски на всички места е задължително в случай на епидемия.

Доц. Кунчев обяви, че се следи внимателно за заболеваемостта, купуването на лекарства и повикванията към Спешна помощ по повод на грипни симптоми. В случай на разпространение на епидемия в цялата страна, мерките могат да станат национални, но това рядко се случва. Той напомни, че COVID-19 и грипът могат да предизвикат сериозни усложнения, като коронавирусът все още води до по-голям брой хоспитализации и сериозни последици.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Под натиск на общински съветници: Общината в Пазарджик ще възобнови финансирането за ФК „Хебър“

След категоричната победа на пазарджишкия футболен отбор „Хебър“ с...

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...