Грипна епидемия е обявена в Бургас и София област

Дата:

Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания в Бургас и София област обяви грипна епидемия на територията на областите Бургас и София област. Епидемията е в сила от 25 януари до 31 януари за Бургас и до 1 февруари за София област. Началото на седмицата е белязано със значително нарастване на заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в област София, като заболеваемостта е била 312 на 10 000 души от население.

В Бургас, където заболеваемостта е следена със специално внимание, се отчита 13% заболеваемост сред учениците и 5% сред училищния персонал. Въпреки този факт, решението на регионалния щаб е, че няма предпоставка за обявяване на “грипна ваканция”, а учебният процес при ученици и студенти ще продължи в присъствена форма.

На територията на област Бургас се въвеждат временни противоепидемични мерки, включително преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, спиране на профилактичните прегледи и имунизации, разширяване на легловия капацитет на вътрешните отделения в лечебните заведения и други.

Мерките ще бъдат преоценени на 30 януари 2024 г., когато ще се проведе ново заседание на Регионалния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания. Временните противоепидемични мерки за София област са съгласувани с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...