Гърция взема мерки срещу високите цени на храните

Дата:

Гръцкото правителство предприема мерки за справяне с високите цени на хранителните продукти, като коригира цените на детските храни и стоки. Премиерът Кириакос Мицотакис, по време на извънредно заседание на Министерския съвет, постави въпроса за намаляване на цените на хранителните продукти, някои от които са значително по-високи в Гърция в сравнение с други европейски страни. Поставя се таван на печалбите на търговските компании, производители и търговци на детско мляко, което в Гърция се продава с до 213% по-висока цена от тази в Швеция.

Премиерът изпрати сигнал към международните компании за хранителни стоки, че в гръцкия пазар не може да се толерира печалбарство или необосновано високи цени. Екипи от финансовото министерство ще проверят как фирмите – производители и търговци се справят със законовите изисквания за разумна печалба.

За да подпомогне младите семейства с малки деца, правителството планира увеличаване на финансовата помощ и помощите за всяко дете от началото на годината. Очаква се, че всички стоки за деца ще намалят цените си в рамките на месец, съгласно коментарите на експерти. В същото време опозицията повтаря искането си за въвеждане на фиксирани цени за стоките от първа необходимост и временно премахване на данъците върху детските стоки.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...