Голяма стачка блокира транспорта в Германия

Дата:

Служителите на местния обществен транспорт в около 80 града на Германия излязоха на еднодневна стачка, насочена към по-високи заплати и по-добри условия на труд. Инициативата за стачката идва от синдиката “Ферди” (Verdi), като протестът засяга движението на автобуси, трамваи и метро в цялата страна, с изключение на Бавария.

Синдикатът представлява 90 000 служители, работещи за 130 общински компании, и води преговори от тяхно име. Досега обаче не е постигнато съгласие. Исканията на работещите варират в зависимост от града и провинцията. Например, служителите на Бе Фау Ге (BVG) в Берлин изискват повече отпуски и почивки, докато тези в съседен Бранденбург настояват за повишение на заплатите с 25%.

Тази стачка последва след протест на машинистите, които нарушиха движението на влаковете през миналата седмица за пет дни. Вчера служителите по сигурност блокираха 11 германски летища, като причиниха отмяна на около 1100 полета и затрудниха пътуванията на 200 000 пътници.

Днес се очаква проблеми с трафика и на летището в Хамбург, където наземният персонал стачкува, изисквайки увеличение на заплатите и еднократен антиинфлационен бонус от 3000 евро.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...