ГНА: Предоставянето на кредитни улеснения на земеделските стопани е жизненоважно за растежа на селското стопанство, каза ганайският президент Акуфо-Адо

Дата:

Президентът на Гана Нана Акуфо-Адо посъветва финансовите институции да се стремят да предоставят кредитни улеснения на дребните ганайски земеделски производители, предаде ганайската новинарска агенция ГНА. 

Необходимо е да се промени парадигмата от лошата култура на кредитиране, за да се подпомогне селскостопанският сектор да допринесе значително за брутния вътрешен продукт (БВП), каза той. 

“Равнището на кредитиране на сектора от нашата финансова система остава едно от най-ниските в Западна Африка”, изрази съжаление президентът, когато говори на закуска, посветена на агробизнеса и финансирането на селското стопанство, в Акра. 

Тази тенденция не е най-добрата предвид факта, че Гана е втората по големина икономика в подрегиона, отбеляза той. 

“Нашите земеделски производители имат капацитета, способността и желанието да работят за повишаване на производителността, точно както направиха, за да поддържат производството на какао, ако им се предостави благоприятна среда”, заяви президентът. 

Закуската беше организирана под егидата на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за обсъждане на възможностите и предизвикателствата при финансирането на селското стопанство.     

Тя съвпадна с отбелязването на Световния ден на прехраната през 2023 г., който се отбелязва под мотото: “Водата е живот, водата е храна. Не оставяйте никого настрана”. 

Президентът Нана Акуфо-Адо заяви, че селското стопанство играе ключова роля в икономиката на страната – създава работни места, богатство и достойни условия за живот на хората. 

Тъй като в сектора работят около 3,5 милиона ганайци, трябва да се положат всички усилия за бързото му преобразуване.    

Президентът приветства идеята, залегнала в основата на закуската, като подчерта, че тя трябва да се провежда редовно. 

Брайън Ачеампонг, министър на храните и земеделието, заяви, че правителството се е ангажирало с осигуряването на достатъчно храна в полза на гражданите. 

Вследствие на това то провежда активни политики в областта на напояването, птицевъдството и производството на ориз, наред с други, особено в рамките на програмата “Засаждане за храна и работни места”, за да постигне целите и задачите на страната. 

В областта на производството на ориз около 70 000 младежи са ангажирани да работят за увеличаване на добивите, каза министърът.

/БТА

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...