Франция иска български агнета за своя пазар, а овчето ни сирене – все по-търсено в Европа

Дата:

Българското овче саламурено сирене става все по-търсено в Европа. А Франция иска български агнета за своя пазар. Това разбраха над 90 български фермери, които посетиха най-голямото животновъдно изложение на Стария континент, което се проведе преди седмица във Франция, съобщи Нова тв.

Веселина Найденова и съпругът ѝ вече 20 години гледат овце. Започват с 20 животни, а сега се грижат за над 800. Семейството беше част от българската делегация на животновъдното изложение във Франция, където разбират, че сме много назад – технологично, законодателно и като цяло – професионално.

„Там генетиката е на много високо ниво. Води се селекция, а в България се случва много по-трудно. Фермите са механизирани, модернизирани”, обясни Веселина. За да е модернизирано овцевъдството във Франция, местните животновъди са направили нещо много просто – сдружили са се в кооперативи.

 „България е на опашката в ЕС по сдружаване, а това единствената алтернатива за всички малки и средни животновъдни стопанства. Въпросът е, че ние нямаме законодателства.

Във Франция дори една от големите банки е собственост на фермерски кооператив”, обясни Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация. Кооперативът във Франция решава най-големият проблем, който имат българските животновъди – бюрокрацията.

Обсъдена и възможност за кръстосване на френски месодайни породи с български млекодайни овце, което би било полезно и за двете страни. А българската овца е харесана, защото дава от двете по много. Затова Франция иска наши агнета.

Ако започне износ на български агнета за Франция, то това би било потенциален проблем отчетоха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. От бранша се единни затова как най-добре да си партнират европейските с българските овцевъди – с млечни продукти, които били високо ценени.

„Средната цена на млечни продукти в този регион беше над 20 евро. Над 80 процента от производството на такива сирена в България – от овче и козе мляко – е за износ. Голяма част от тях са за Западна Европа. Основният клиент на България за овче сирене е Германия.

И то не трябва да е само емблема за износ, а да е емблема за България”, обясни Симеон Караколев – съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Лекоатлетката Изабел Крамарска отпадна от “Игри на волята”

Състезателката по лека атлетика Изабел Крамарска отпадна от "Игри...

Внучката на Симеон Сакскобургготски се раздели със съпруга си

Дъщерята на княз Кирил, принцеса Мафалда, се е разделила...

Излекувах рака по естествен начин: Лекарите ме отписаха, но промених ТОВА в диетата си и чудото стана!

Когато на 52-годишна възраст Джанет Мъри-Уейклин научава, че има...