in

Фон дер Лайен: Всеки трябва да има достъп до минимална заплата

Председателят на Европейската комисия направи своята първа реч „За състоянието на Съюза“

Спадът на заплатите унищожава достойнството на работата, наказва предприемачите, които плащат добри заплати и изкривява честната конкуренция в Общия пазар. Всеки трябва да има достъп до минимална заплата или чрез колективно договаряне, или чрез установена по закон минимална заплата. Това заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която днес произнесе първата си реч за състоянието на Съюза. Пред депутатите от Европейския парламент тя очерта приоритетите на Комисията за следващата година.

Фон дер Лайен заяви, че ако досега сме избегнали масовата безработица, то се дължи на това, че около 42 млн. души са се включили в програми за временна заетост.

„В нашия съюз достойнството на труда е свещена ценност. За мнозина вече трудът не осигурява препитание. Дъмпингът на доходите опорочава стойността на труда. ЕК ще излезе с проект предложение за подкрепа на държавите членки за създаване на наредба за минимална работна заплата. Всеки трябва да има достъп до минимален доход“, каза още тя.

„Минималните заплати вършат работа, крайно време е трудът да осигурява прилични доходи. Европа осигури икономическа стабилност – когато се разрази кризата, ЕК въведе общата клауза за изключение, въведохме гъвкавост. ЕЦБ също се намеси с решителни действия, а ЕК за рекордно кратки срокове мобилизира капиталови средства“, добави тя, като уточни, че икономиката се нуждае от допълнителна подкрепа

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Лудогорец дарява маски и учебни помагала на ученици

Япония има нов премиер