in

Финансовото министерство очаква дефицит от 250 млн. лв. през октомври

618 милиона лева ще остане плюсът по консолидираната фискална програма към края на октомври

Финансовото министерство очаква дефицит от 250 милиона лева на месечна база през октомври. Това става ясно от прогнозите на ведомството. От отчета за състоянието на хазната към края на септември, когато данните са окончателно, излишъкът по консолидираната фискална програма е над 870 милиона лева.

618 милиона лева ще остане плюсът по консолидираната фискална програма към края на октомври, ако се сбъднат прогнозите на финансовото министерство.

Въпреки това през десетия месец на годината са постъпили 250 милиона лева по-малко спрямо септември, което означава, че през месеца на касова основа бюджетът е на минус, което веднага се отразява и на общото състояние на хазната.

Към края на септември във фискалния резерв има над 13 милиарда лева, което е значително подобрение спрямо месец по-рано. Причината е, че там са постъпили средствата, набрани чрез дълговите емисии през септември на обща стойност приблизително пет милиарда лева. Припомням, че според предложената трета актуализация на бюджета за тази година, дефицитът в края на годината ще надхвърли пет милиарда лева.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

„Демократична България” критикува Националния план за възстановяване на България

„Хизбула”: Френските власти позволиха да бъдат въвлечени във война срещу исляма