Филмът “Барби”с рекордни приходи

Дата:

Филмът “Барби”, режисиран от Грета Гъруиг, постигна големи успехи и рекордни приходи през 2023 г., но въпреки това ново изследване показва, че жените режисьори продължават да бъдат малко включени в големите кино продукции. Според Центъра за изследвания на жените в телевизията и киното към университета в Сан Диего, само 16% от режисьорите на 250-те най-печеливши филма през 2023 г. са жени. През 2022 г. процентът на жените е бил 18. 

Въпреки че Грета Гъруиг и други успешни жени кинорежисьори са създали някои от най-успешните и награждавани филми, студиата все още предпочитат да назначават мъже на режисьорски постове за големите си проекти. Общият процент на жени включени в различни аспекти на създаването на филми, включително продуценти, сценаристи, оператори и монтажисти, също е нисък – 22%.

Въпреки че изследването показва, че филмите, режисирани от жени, обикновено предоставят повече възможности за жени зад камерата, необходимостта от по-голяма равнопоставеност и признание на женските таланти в индустрията продължава да бъде актуална.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Ще арестуват ли Кмета на Пазарджик за подкуп и търговия с гласове?

Близък до кмета на Пазарджик строителен предприемач и синът...

КМЕТОВЕ НА ПРОМЯНАТА ИЗПОЛЗВАТ ДЕЦА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ?!

На вниманието на Прокуратура и Комисията за закрила на...

Под натиск на общински съветници: Общината в Пазарджик ще възобнови финансирането за ФК „Хебър“

След категоричната победа на пазарджишкия футболен отбор „Хебър“ с...