Фермерските протести в Белгия продължават и днес

Дата:

Фермерските блокади в Белгия продължават и днес, въпреки че тракторите напуснаха столицата. Под обсада е пристанището в Зеебрюге, където над 2 хиляди камиони са блокирани на входа и изхода от трактори, както и складове на големи хранителни вериги на много места в страната.

В Зеебрюге пристанището работи със забавен ритъм, като има проблеми на терминалите при товаренето и разтоварването на стоки. Блокадата на пристанището в Антверпен е премахната, но входът към Нидерландия остава частично затворен.

Според местните власти щетите от блокадите на пристанищата са значителни, в размер на милиони евро, като съществуват сериозни опасения от репутационни щети. Ръководителите считат, че тези действия могат да принудят много клиенти да се насочат към пристанища в други държави. Складовете на големи търговски вериги също са блокирани. Фермерите настояват да се проверява съдържанието на камионите, особено за вносно месо, особено от страни от Меркосур.

Провеждат се преговори с федералното правителство, което е готово за постигане на споразумение, но подчертава, че общата селскостопанска политика се решава на европейско ниво. Синдикатите заявяват, че няма да втвърдяват тона, но добавят, че ще вземат решение следващата седмица дали да има нова мобилизация. Блокадите във Валония ще продължат до края на седмицата.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...