in

ЕС търси разширяване на икономическото сътрудничество с Китай

Ангела Меркел подчерта, че е особено важно Китай да се чувства ангажиран с Парижкото споразумение

„Европа трябва да бъде играч, а не игрище“, обобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по време на тематична пресконференция заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германския канцлер, Ангела Меркел, след виртуалната среща с китайския президент Си Дзинпин, посветена на икономическите отношения, действията в областта на климата и кризата с COVID-19.

Мишел подчерта, че с днешната среща те са направили още една стъпка за изграждане на по-балансирани отношения с Китай. Това беше основното послание, което европейците предадоха на Си, от когото поискаха връзка, която дава резултати, основани на нашите взаимни ангажименти и генерира конкретни резултати и за двете страни, бяха думите на белгийския политик. Той каза, че има области, в които е постигнат напредък, но други, където „има какво още да се направи“.

ЕС, основният търговски партньор на Китай, изисква от азиатския гигант „реципрочност“ „равни възможности“ при достъпа до вътрешния си пазар, поради което те водят преговори за инвестиционно споразумение от 2014 г. насам. По този договор Фон дер Лайен потвърди, че е необходим по-голям напредък, за да се постигне „общата цел за завършване на преговорите тази година“.

Германският канцлер Ангела Меркел подчерта, че е особено важно Китай да се чувства ангажиран с Парижкото споразумение преди следващата климатична конференция в Глазгоу и определянето на нови цели. Европейците подчертаха, че Китай е „ключов глобален партньор“ по този въпрос и поискаха повече амбиция, припомняйки надеждата на ЕС да постигне климатичен неутралитет до 2050 г.

По въпроса за правата на човека в Китай Мишел подчерта, че „демократичните гласове в Хонконг трябва да бъдат чути“ и призова Пекин да изпълни обещанията си пред Хонконг и международната общност. Представителите на ЕС също предложиха на Си да разреши изпращането на независими наблюдатели за проверка на жалби относно злоупотреби срещу уйгурската общност, китайска етническа група с мюсюлманско мнозинство в региона Синцзян.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Навални публикува снимкa от болницата (СНИМКА)

В първия учебен ден: Борисов обеща ръст с 15% на учителските заплати