in

ЕС налага мита за вносни американски стоки

Европейският съюз налага от утре, 10 ноември, мита върху вносни стоки от САЩ на стойност 4 милиарда долара

industrial port with containers

Европейският съюз налага от утре, 10 ноември, мита върху вносни стоки от САЩ на стойност 4 милиарда долара, съобщава Ройтерс. Мерките се вземат в отговор на американските  субсидии за самолетостроителя „Боинг”, заявиха европейски дипломати. По-голямата част от държавите в евроблока подкрепиха налагането на митата – последният обрат в трансатлантическата търговска сага, която обхваща 16 години и четирима американски президенти.

Макар резултатите от президентските избори да показаха победа за кандидата на  Демократическата партия Джо Байдън, републиканецът Доналд Тръмп ще остане президент до 20 януари и има възможност да увеличи размера на американските мита за Европа, които бяха наложени в отговор на субсидиите за европейския самолетостроител „Еърбъс”.

Брюксел разглежда собствените си мита, одобрени от Световната търговска организация миналия месец, като важен „лост” в преговорите за прекратяване на спор, започнал през 2004 г. През октомври 2019 година Вашингтон наложи мита върху самолетите на „Еърбъс” и други стоки о Европа – от сирене до маслини и уиски.

Вашингтон твърди, че няма правно основание за митата на ЕС, тъй като основните субсидии за „Боинг” са отменени. Европейски официални представители обаче твърдят, че единствено Световната търговска организация  може да вземе решение за спазването на правилата. И двете страни взаимно се обвиняват, че не са се подчинили на решенията на СТО, но се явно са решени да подсилят позициите си на фона на вероятни преговори.

Европейските мита ще засегнат не само американските самолети, но и частите за тях, плодове, ядки и друга земеделска продукция, портокалов сок и някои алкохолни напитки, както и за строително оборудване и дори маси за рулетка.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Папа Франциск благослови Вежди Рашидов

3816 новозаразени с COVID-19 у нас