in

ЕП: Турция да спре незабавно сондажите в Източното Средиземноморие

Според евродепутатите действията на Анкара все още предизвикват риск от военна ескалация между Гърция и Кипър

Европейският парламент призова Турция да преустанови сондажите за енергийни ресурси в Източното Средиземноморие. Според евродепутатите действията на Анкара все още предизвикват риск от военна ескалация между Гърция и Кипър – държави членки на ЕС, и Турция, която е страна партньор в НАТО и кандидатка за членство в евроблока, съобщават от пресслужбата на ЕП.

В резолюция, приета с 601 гласа „за“, 57 „против“ и 36 „въздържал се“, евродепутатите изразиха пълната си солидарност с Атина и Никозия.

В текста се посочва, че ЕС е решен да защитава своите интереси, като Турция се призовава незабавно да прекрати всякакви по-нататъшни незаконни проучвателни и сондажни дейности в Източното Средиземноморие, да се въздържа от нарушаване на гръцкото въздушно пространство и на гръцките и кипърските териториални води и да се дистанцира от „националистичната подстрекателска реторика“.

Решение може да бъде намерено единствено чрез диалог, дипломация и преговори, се подчертава в резолюцията. Според евродепутатите Анкара трябва активно да допринесе за спешно понижаване на напрежението, като оттегли военните си сили от региона. Те приветстваха решението на Турция да изтегли един от своите кораби за сеизмични проучвания на 12 септември като първа стъпка към намаляване на напрежението. Евродепутатите обаче осъждиха плановете на Турция да удължи срока на действие на друг сондажен кораб.

Темата за сондажите на Анкара в изключителната гръцка и кипърска икономическа зона ще е и сред основните теми на извънредното заседание на Европейския съвет на 24 и 25 септември.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Екипът на Навални открил Новичок в бутилка с вода в хотелската му стая (Видео)

154 нови случая на коронавирус у нас