Дуейн Джонсън и Опра Уинфри критикувани заради благотворителна кампания в Мали

Дата:

Когато Дуейн Джонсън „Скалата” и Опра Уинфри обявиха създаването на фонд за подпомагане на хората, засегнати от смъртоносните пожари в Мауи, стана ясно, че не са очаквали ответни реакции за това, което считат за добро дело. Но те се сблъскаха с критика, тъй като мнозина твърдят, че богата двойка е поискала обществеността да допринесе за организацията, докато те двамата са пренебрегнали социалните си отговорности, съобщи „Vanity Fair”.

Уинфри и Джонсън стартираха Народния фонд на Мауи през август с по 5 млн. долара от собствените си банкови сметки. Във видеоклип, публикуван в Инстаграм, те поискаха дарения от други хора, загрижени за тежкото положение на жителите на опустошения от пожара остров, като Уинфри каза: “Оценяваме всяка подкрепа, която можете да дадете. Всички тези хора, които ми се обаждаха, пишеха ми и ми изпращаха съобщения и казваха: “Какво да направя?”

Уинфри, чието нетно състояние се оценява на 2,5 млрд. долара, беше изненадана от това, което последва, каза тя пред Си Би Ес няколко седмици по-късно. Потребителите на социалните мрежи почти веднага отвърнаха на звездите с десетки въпроси защо тези изключително богати знаменитости искат дарения, след като вероятно биха могли да финансират операцията от собствения си джоб.

“Математиката не излиза”, гласеше един от коментарите под съобщението им. “Вие, буквално имате толкова много пари, че можете да ги дарите и да си ги върнете в рамките на една година.” Тази забележка получи 10 000 “харесвания”, а други критични коментари събраха подобно одобрение.

В разговор със CBS Уинфри заяви, че Джонсън и тя си помислили, че тъй като и двамата са дарявали за благотворителни цели през целия си живот, че създаването на фонда с 10 милиона долара ще бъде чудесна идея. „Ще направим това, което направи Доли”, каза Опра, визирайки подкрепения от дарители фонд “Моите хора” на Доли Партън в подкрепа на пострадалите от пожарите в Гатлинбург, щата Тенеси, през 2017 г. Двойката се надява “да накара други хора да дадат пари и след това ние ще ги преведем директно в банковите сметки на хората”, каза тя.

“Толкова много хора се обаждаха и питаха: “Къде да дадем парите си?”. Така че си помислих, че ще предоставя на хората място, където да ги дават”, каза Уинфри. “И тогава станах на следващата сутрин и видях цялата тази статистика и си казах: “Уау, какво стана тук?”.

Джонсън запази мълчание по отношение на отзвука, но това се промени на 7 октомври. Във видеоклип, който изглежда е заснет край басейна от самия Джонсън, кечистът, превърнал се в екшън звезда (чието нетно състояние се оценява на 800 млн. долара), за първи път дава актуална информация за изплащането на обезщетенията, като казва: “Хилядите и хилядите оцелели, семействата, вече започнаха да получават първите си средства през последните няколко седмици.”

След това той апелира към спора, като каза: „Когато за първи път стартирахме фонда, имаше известна обратна реакция … Искам да кажа, че го разбирам напълно.“

„Можех да бъда по-добър и следващия път ще бъда по-добър. Разбирам, че парите не падат от небето и не растат по дърветата и има много хора, които живеят от заплата до заплата. Разбирам го и знам какво е това. Живял съм от заплата до заплата, седем долара. Знам”, каза звездата.

„И когато живеете от заплата до заплата – не искам да говоря от името на всички. Ще говоря за себе си, но чувствам, че е свързано. Когато живеех от заплата до заплата… лесно се ядосвах и бях разочарован. И последното нещо, което искате да чуете, когато живеете от заплата до заплата, е някой да ви иска пари, особено когато човекът, който ви иска пари, вече има много пари“, подчерта Джонсън.

Говорейки през септември, Уинфри каза, че „2200 души са одобрени и проверени“, за да получат пари от фонда, и се очаква този брой да расте. „Все още смятам, че това е наистина силна идея“, каза популярната водеща.

/БГНЕС

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Ердоган се обяви за добри отношения и със Запада, и с Изтока

"Създаването на нови уравнения във външната политика" не е...

Автобус се разби и застана вертикално върху изход на тунел край Барселона

Във вторник автобус, превозващ работници на "Индитекс", се разби...

Нобелови лауреати подканват Лукашенко да освободи политическите затворници

Десетки нобелови лауреати призоваха в отворено писмо президента на...

Кремъл не разбира какво има предвид Зеленски под “втора мирна среща на върха”

Кремъл все още не разбира какво има предвид Владимир...