in

Дончев: Промените в Конституцията удовлетворяват исканията на обществото

Той уточни, че промените са направени като отговор на всички искания не само последните няколко месеца.

„Промените в Конституцията не са направени, за да се потуши напрежението. С тях и с готовността на министър-председателя да подаде оставка удовлетворяваме исканията на обществото. Машинното гласуване е правилната стъпка.“ Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в интервю.

По думите му трябва да се промени начинът, по който функционира демокрацията – няма как след низ от напрежение промените да са само персонални. Дончев изтъкна ,че няма как след низ от напрежение, промените да са само персонални.

Той уточни, че промените са направени като отговор на всички искания не само последните няколко месеца.

„Част от тези коментари са били под формата на плакати на протести преди 7 или 8, или 10 години. Позволявам си да ви напомня, че дебат доколко тази Конституция съответства на нивото на развитие на страната, на демократичните очаквания, има почти веднага след създаването й. Тя е създадена преди 30 години“, каза още Дончев.

По думите му част от Министерския съвет е участвал ако не в изписването, то в редакцията на текстовете. Той уточни, че министър Данаил Кирилов и вицепремиерът Захариева също са взели участие в подготовката на проекта за нова Конституция.

„Странно би било министър на правосъдието да няма нищо общо с проекта за промени в Конституцията, каквито и коментари да има. Екип от външни, вътрешни експерти, както казах и членове на Министерски съвет работиха текстовете“, изтъкна той.

„В крайна сметка как ще изглеждат промените в Конституцията ще се произнесе ВНС. Това е рамката, това е предложението, то може да бъде конкретизирано и обогатявано. Доколкото не съм юрист съм запознат. Имал съм възможност да коментирам, да изразявам позиция“, каза още Дончев.

По отношение на идеята на ВМРО са връщането на наборната служба вицепремиерът коментира, че според него не това е темата, която вълнува голяма част от българското общество. Но поясни, че има и интересни предложения.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

4 жертви след гонка между два автомобила в Каварненско

Захариева: Полицията не е длъжна да охранява нерегламентиран протест