in

Дончев: Обсъжда се вариант с оставка на кабинета в края на септември

Дончев отхвърли вариант да заеме поста министър-председател, тъй като правителството трябвало да бъде оглавено от лидера на партия

„Оставка на правителството в края на септември е сред вариантите, които се обсъждат за излизане от политическата криза“, обяви вицепремиерът Томислав Дончев. Този вариант се обсъждал в последните дни, за да може Народното събрание да може да приеме всички важни закони. По думите му така ще може да влезем подготвени есента и зимата.

В четвъртък ще проведе коалиционен съвет на ГЕРБ и Обединени патриоти, съобщи Дончев.

Премиерът Борисов вече лансира вариант, при който той да се оттегли на поста, а правителството ще продължи да управлява в рамките на този парламент. „Ще продължа разговори с коалиционните партньори и ще предложа, включително вариант аз да си тръгна, а правителството да продължи“, съобщи Борисов на националната конференция на ГЕРБ, беляза от напрежение и нападение над журналисти.

Вицепремиерът от „Обединени патриоти“ Красимир Каракачанов пък намекна, че управляващото мнозинство ще се опита да опази властта до редовните парламентарни избори през март, казвайки, че изборите ще проведат, когато е отредила конституцията.

„Вчера премиерът каза, че подаването на оставка никога не е проблем. Исторически да припомня, че го е правил два пъти. Ние сме демократично избрани, няма никаква конституционна причина да приключваме мандата си по-рано. Но все пак обществото е разделено. А този, който го е грижа за държавата и обществото, трябва да е готов за ход назад. За нас лесен вариант няма. Ако подадем оставка, ще разочароваме хората, които ни подкрепят. Но има разделение в обществото и всеки, на когото му е мило, иска това напрежение да спадне”, обобщи Дончев в телевизионно интервю.

Той вече отхвърли вариант да заеме поста министър-председател, тъй като правителството трябвало да бъде оглавено от лидера на партия, която е първа политическа сила. „Има вариант – министър-председателят подава оставка, завърта се ролетката и ако в рамките на този кабинет се сглоби друга конструкция, ще има кабинет, ако – не, няма да имаме“, обясни Томислав Дончев.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Заведенията искат на открито да се работи без маски

Симеонов: Борисов остава премиер до редовните избори