in

Догодина София ще има първата денонощна детска поликлиника

Детската поликлиника ще се помещава в сградата на бившия Национален център по наркомании

Първата общинска денонощна детска поликлиника ще отвори врати в София следващата година.

Инициативата за новото лечебно заведение, което ще осигурява нужната медицинска грижа за най-малките софиянчета, е на Столичната община.

Детската поликлиника ще се помещава в сградата на бившия Национален център по наркомании на ул. “Пиротска” 117. За преустройството ѝ вече е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител на стойност 1 милион лева.

Очаква се процедурата да приключи до края на годината, ако няма обжалване, а самото преустройство да стартира през 2021 г.

Създаването на комплексна общинска структура за извънболнична педиатрична помощ с опция за дневен стационар, която да задоволява нуждата на столицата от спешна и квалифицирана консултативна, диагностична и лечебна дейност, бе един от ангажиментите, които столичният кмет Йорданка Фандъкова пое по време на последната предизборна кампания през 2019 г.

“Като баба и майка отлично знам какво означава за всеки родител, когато детето му се разболее и трябва да обикаля различни лечебни заведения, да търси различни специалисти”, каза при старта на процедурата кметът Фандъкова. Тя дори вече е поканила един от най-популярните художници на улично градско изкуство Насимо да предложи визия за фасадата на сградата, за да не се плашат малките пациенти при влизане в поликлиниката.

“Акцент в работата на детската поликлиника ще е респираторната патология. Дихателните заболявания в педиатричната практика са над 80% от общата заболеваемост и 90% от спешната амбулаторна дейност. Когато едно дете се разболее, oбикновено родителите обикалят с часове педиатрични отделения на различни болници, преди да бъдат насочени към точния специалист. Като баща на две деца и аз знам какво означава това. Искаме да спестим това обикаляне на родителите и да предоставим възможност всичко да се случва на едно място, в което децата да получават качествена денонощна неотложна първична и специализирана извънболнична педиатрична помощ”, обясни зам.- кметът на София по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов.

Идеята е детската поликлиника да предлага квалифициран преглед от педиатър или друг специалист – уши, нос и гърло, детски пулмолог, алерголог и други. Тя ще разполага с клинична лаборатория за рутинни и образни специализирани изследвания.

Ще има и дневен стационар за децата с диагнози, позволяващи амбулаторно лечение за кратък период – например 24 часа, временен престой за някои манипулации, вливания и инхалации. В новото лечебно заведение ще се прави триаж още на регистратурата за определяне на реда и приоритета на спешната диагностика и лечение вида на екипа за оказване на спешна помощ, реда и приоритета на спешния транспорт или преглед на всеки малък пациент.

При нужда от болнично лечение, пациентите веднага ще бъдат насочвани към съответната специализирана болница. Предвидена е и възможност в медицинския център да има рентгенова лаборатория и аптека с денонощно или удължено работно време.

На първия етаж ще са регистратурата, чакалнята с детски кът с играчки, четири амбулаторни мултифункционални кабинета, като в един от тях ще има и ехограф и манипулационна зала.

На втория етаж ще е дневният стационар с няколко болнични легла, сестрински пост, поне три кабинета за общопрактикуващи лекари и клинична лаборатория.

На третия етаж ще се намира административната част.

“Направихме и анализ на съществуващите лечебни заведения в София, които предлагат медицинска помощ за деца, за да може да предоставим възможно най-добра услуга. В разработването на концепцията на новото здравно заведение ни подпомогна и екип от лекари”, уточни Барбалов.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

5-годишно дете почина, ударено от волтова дъга

„България Ер“: Безплатната промяна в датата на билетите остава до края на ноември