Днес отдаваме почит на жертвите на комунизма

Дата:

Стотици граждани и общественици се събраха, за да отдадат почит на паметта на хилядите невинни жертви на комунистическия режим в България. Председателят на Народното събрание Росен Желязков подчерта значението на този мракобесен период в българската история, чието начало беше поставено с атентата в църквата “Света Неделя”. Той напомни за червения терор след 9 септември 1944 година и изрази убеждението си, че злото не е останало в миналото, а днес дебне отвсякъде.

Церемонията се проведе на Мемориала на жертвите на комунизма в столичния парк пред Националния дворец на културата. В нея взеха участие представители на мюсюлманското изповедание, които почетоха паметта на жертвите мюсюлмани и български турци.

На 1 февруари се навършват 79 години от най-масовото убийство на държавници и интелектуалци в историята на България, извършено от Народния съд след преврата на 9 септември 1944 година. В периода от 20 декември 1944 година до 2 април 1945 година са организирани 135 масови процеса в цялата страна, като срещу 11 122 души са повдигнати обвинения. За около 4 месеца са издадени 9155 присъди, като 2730 души са осъдени на смърт.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...