Днес е Архангелова Задушница

Дата:

На Задушница, в православния календар, един от трите съботни дни, определени за общ молитвен помен на починалите, се отбелязва в събота преди Архангеловден. Този ден се нарича Задушница, защото служи за помен на починалите души.

В храмовете от сутринта на Задушница се отслужва заупокойна литургия и обща панихида, предназначена за всички починали православни християни.

Врачанския Митрополит Григорий казва: “Задушница означава – за душата. В някои краища на България се нарича и “о душе,” което също означава “за душите.” В този ден правим помен заедно, във всички храмове изпращаме молитвите си към Бог, молейки Го да упокои душите на всички починали православни християни, да им прости всяко волно и неволно прегрешение и да им подари вечен живот – амин.”

Освен молитвата, съгласно православната традиция, милостинята също има значение за упокой на душите на починалите. Често се раздава храна, която се използва за кратко молитвено поменаване и е съпроводена с израз “Бог да прости!” Този акт на милосърдие е важен за православните вярващи, тъй като се вярва, че той може да помогне на душите на починалите да намерят спокойствие в отвъдния свят.

В деня на Задушница се посещават гробовете на починалите близки и се носи варено жито, хляб, вино, вода и цветя, като този жест е проява на почит и спомен към починалите.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Интер победи Наполи с 3:0

Интер записа убедителна победа с 3:0 над Наполи в...

Зографски 18-и в четвъртия кръг на световната купа по ски скокове

Българинът Владимир Зографски завърши на 18-то място в четвъртия...

Лудогорец разгроми Ботев Враца с 5:0

Лудогорец записа убедителна победа с 5:0 срещу Ботев Враца...

Пиеси на Недялко Йорданов и Стефан Цанев оценени високо от турската публика

В Турция се наблюдава голям интерес към театралните произведения...