in

Десетки килограми от златото на Тутанкамон показват в Равадиново

Десетки килограми злато, превърнати в предмети на изкуството, могат да видят любителите на древните артефакти в Замъка „Влюбен във вятъра“ в Равадиново до края на септември.

Десетки килограми злато, превърнати в предмети на изкуството, могат да видят любителите на древните артефакти в Замъка „Влюбен във вятъра“ в Равадиново до края на септември. Дотогава в галерията на забележителността гостуват над 100 предмета от съкровищницата на момчето-фараон Тутанкамон, станало известно в света посмъртно, през ноември 1922 година, когато Хаурд Картър открива непокътната му гробница в Долината на царете в близост до Луксор, Египет.

Сред показваните у нас избрани предмети от общо 5398-те намерени в гробницата е и прочутата златна маска на Тутанкамон, които можете да разгледате съвсем отблизо и дори да снимате. Оригиналната, за съжаление е повредена преди няколко години от невнимателен служител на Националния музей в Кайро, а отчупената й брада била залепена с обикновено лепило. Това обаче останало скрито за широката публика няколко години, а впоследствие брадата на златната маска на момчето-фараон е реставрирана и сега се пази още по-зорко.

Показваната в Равадиново маска на Тутанкамон, превърнала се в един от символите на древноегипетската култура, обаче е без драскотина, защото всъщност артефактите не са оригиналните, намерени преди близо век, а най-доброто официално детайлно копие, поръчано от египетското правителство. Именно тези златни предмети пътуват по света и за разглеждането им в музеите по света се плаща скъпо и прескъпо. Преди Равадиново изложбата е гостувала в Монреал, Канада. Естествено, само специалистите могат да различат копието от оригинала, а за публиката остава насладата от докосването до съкровищата на роденото през далечната 1342 година преди Христа момче-управител. И въпреки, че отдавна е доказано, че няма проклятие, което да води до смъртта на всеки, смутил покоя на фараона в неговата гробница, все пак е успокоително, че разглеждането на тези съкровища освен приятно е и напълно безопасно за вашето здраве.

Животът на фараона е забулен в легенди и дори за египтолозите периоди от краткото му царуване остават неизвестни. Тутанкамон вероятно е провъзгласен за фараон, преди да навърши 10 години и управлява до смъртта си на 18-годишна възраст.

Освен прочутата златна маска на египетския владетел можете да разгледате уникалната му колесница, също изработена от ценния метал, както и златният му трон, украсен със скъпоценни и полускъпоценни камъни. Интересен е фактът, че въпреки традицията съпругата на Тутанкамон, в същото време негова полусестра и дъщеря на най-прочутата египетска царица Нефертити – Анхесенамон е изобразена на трона като равна по ръст и съответно по власт на фараона, което е нетипично за позицията на жената в този период от историята.

Естествено не липсват и четирите позлатените саркофази, поставени един във друг на принципа на матрьошките, в които е положен фараона, както и копие на мумията му. Освен това ще видите поставки за главата на фараона, използвани, за да издържи то килограмите злато под формата на бижута, полагани на шията му. Сред показваните предмети са още фигури от алабастър и слонова кост, бижута, ками, диадема, статуетки на египетски богове. Комбиниран билет за посещение на Замъка и изложбата на Тутанкамон струва 30 лева на човек, а ако го закупите през сайта на атракцията можете да ползвате и отстъпка.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Как побой от 2015 беше представен за полицейско насилие на протеста

„Нове Хоумс“: Заключенията от проверката на ДНСК са тенденциозни и манипулативни