in

Деница Сачева: Може да се преизчислят пенсиите на почти 1,1 млн. пенсионери

“Разговорите за пенсиите предстоят, те ще се проведат на коалиционен съвет”

„Разговорите за пенсиите предстоят, те ще се проведат на коалиционен съвет. Имаме готовност както да продължим мярката с 50 лв., така и да направим предложения за преизчисляване на пенсиите с доходите от 2015 г. Това обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

„Има три варианта, които се обсъждат, въпрос е на политическо решение. Моето виждане като социален министър е, че е по-добре да направим преизчисление на пенсиите“, отбеляза министърът.

„В момента даваме около 106 млн. за тези 50 лв. добавки. Това е около 1 милиард и 200 милиона лева годишно – със същата тази сума биха могли да бъдат преизчислени пенсиите на почти 1 милион и 100 хиляди български пенсионери, така че да се направи баланс между пенсиите на хората, които са се пенсионирали след 2015 г. и тези, които са се пенсионирали преди това“, обясни Сачева.

„Вариант за подаване на оставка не се обсъжда, обсъждат се теми от обществен интерес –  изборният кодекс, проектът за конституция, актуализация на бюджета“, заяви още министър Деница Сачева.

„Нашият фокус е работата, която трябва да свършим за хората. Ако опозицията не желае да подкрепи актуализация на бюджета с повече пари за пенсионерите, бизнеса, или не желае да участва в дебатите, това са въпроси към тях. Това, което ние трябва да го свършим, ще го свършим и ще го предложим като решение за хората“, отбеляза още Сачева за кворума в парламента.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Вълчев: Учителите ще получават допълнително възнаграждение

Остават старите правила за избор на ВНС