in

Деница Сачева: Ако я нямаше мярката 60/40, безработицата щеше да е 14%

“Надяваме се до края на годината да задържим безработицата до 8% максимум”

„Ако я нямаше мярката 60/40, безработицата днес щеше да е 14%, а тя е 7, 9%“. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя изрази един умерен оптимизъм за начина, по който се развиват нещата в сферата на безработицата.

„Предстои в Национален съвет за тристранно сътрудничество разглеждане анализа на мярката 60/40 с всички детайли“, допълни тя.

„Надяваме се до края на годината да задържим безработицата до 8% максимум. За успех бихме считали, ако успеем да направим така че безработицата да не надвиши 300 000 души до края на годината. Към днешна дата е 244 00 души“, каза още социалният министър.

„Многократно сме обръщали внимание на това, че мерките, които предлагаме понякога са критикувани, защото като че ли се очаква Социалното министерство да предлагат повече мерки, свързани с ликвидност, а ние предлагаме мерки, свързани със запазване на заетостта. В това отношение смятам, че съумяваме да направим така че безработицата да не бъде в такива нива, каквито наблюдаваме в други държави.“

„По последни данни около 30% от регистрираните безработни са от сектор „Ресторантьорство, хотелиерство и туризъм“. По експертни оценки може би едва 20% от обичайните хора, които имат сезонна работа през лятото са имали възможност да работят.“

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

НС прие оставката на Данаил Кирилов като депутат

Пожар унищожи най-големия бежански лагер на остров Лесбос