Даниела Талева е избрана от ВСС за прокурор по разследването на обвинител №1 или негов заместник

Дата:

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра съдия Даниела Талева от Софийския градски съд за позицията на прокурор по разследването на главния прокурор или неговия заместник. Това стана възможно след корекция на закона, тъй като в него по-рано не беше уточнено, че прокурор по разследването трябва да работи и по сигнали срещу заместника на главния прокурор.

Съдия Талева беше избрана на случаен принцип сред повече от 20 съдии на 7 юли. Въпреки че беше избрана, нейната назначаване беше отложена, заради липсата на яснота в закона. Сега тя ще се заеме с разследването на сигнал, подаден срещу главния прокурор Борислав Сарафов, отнасящ се до имотното му състояние и времето, когато той е бил заместник на главния прокурор.

След поправката на закона, не всеки сигнал, подаден срещу главния прокурор или неговия заместник, автоматично се проверява от прокурора по разследването. Първата стъпка е оценка, извършена от началникът на Наказателната колегия на ВКС, който получава сигналите и решава дали да бъдат разследвани или не.

След корекцията на закона в петък, в който се добави разпоредба за прокурора по разследването, Гергана Мутафова от ВСС посочи, че законът не уточнява какво да се случва с делата, които в момента се разглеждат от съдия Даниела Талева в съда или по които тя все още не е съставила мотивите си. Поради това тези дела ще трябва да бъдат започнати отначало.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Под натиск на общински съветници: Общината в Пазарджик ще възобнови финансирането за ФК „Хебър“

След категоричната победа на пазарджишкия футболен отбор „Хебър“ с...

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...