ЦИК: Преустановен е машинният вот в 47 секции, 10 от тях са в София

Дата:

В избирателните секции в България, активността към 17:00 часа е 26,40%. Най-ниска избирателска активност се отчита в град Русе – 15,77%, докато най-висока активност е в град Роман – 77,94%. В други големи градове, избирателската активност е както следва: Варна – 20,28%, Пловдив – 17,25%, и София – 23,72%.

Допълнително, Централната избирателна комисия (ЦИК) съобщи, че към този момент са съгласувани преустановявания на машинния вот в 47 секции, от които 10 са в София. Проблемите с машините се дължат на няколко фактора, като неработещи принтери, технически грешки и проблеми с софтуера на машините. Затова някои секции преминават към хартиен вот.

Представител на ЦИК обясни, че ако машината не успее да разпечата двете бюлетина, вместо това, те се предават като “унищожени” с протокол, и избирателят има право да гласува отново. Съветът към избирателите е да бъдат внимателни при хартиения вот и да не слагат бюлетините един върху друг, за да избегнат проблеми с тяхната валидност.

На брифинга се сподели и че пред ЦИК продължават да влизат жалби и сигнали за нарушения по време на изборния процес. Въпреки това, представителката на ЦИК смята, че няма причина за забавяне на обработването на резултатите, особено след като вторият тур на изборите включва по-малко кандидати.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

ЦСКА 1948 победи Хебър с 3:1 в Пазарджик

ЦСКА 1948 постигна победа с резултат 3:1 срещу Хебър...

Земетресение с магнитуд 7,6 разтърси Минданао, Филипините

Днес земетресение с магнитуд 7,6 разтърси Минданао, Филипините, според...

САЩ обявиха, че внасят 3 милиарда долара в най-големия световен фонд за климата

Американската вицепрезидентка Камала Харис обяви на конференцията на ООН...

Израел е уведомил арабските държави, че иска буферна зона в следвоенна Газа

Израел е уведомил няколко арабски държави, включително Египет, Йордания,...