Цената на петролът се стабилизира на фона на надеждите за смекчаване на санкциите срещу Венецуела

Дата:

Днес цените на петрола се стабилизираха след понижение от над 1 долар вчера. Този обрат се дължи на надеждите, че САЩ биха могли да смекчат санкциите си срещу Венецуела и на усилията на Вашингтон да предотврати ескалация на конфликта между Израел и Хамас.

Цените на фючърсите на сорта Брент, който служи като референт за Европа, се увеличиха с 3 цента, достигайки 89,68 долара за барел. Също така, цената на американския лек суров петрол намаля с 11 цента, стигайки до 86,55 долара за барел.

Венецуелското правителство и опозицията трябва да подновят днес отлаганите отдавна преговори, което според президента Николас Мадуро може да бъде от полза за предстоящите избори през 2024 година. Този жест би могъл да доведе до смекчаване на американските санкции срещу страната, която е голям производител на петрол.

От 2019 година Венецуела се е сблъскала с санкции от страна на САЩ като реакция на действията на правителството на Мадуро след спорните избори през 2018 година.

Цените на петрола на двете референтни сорта скочиха миналата седмица, като този скок беше предизвикан от страховете, че конфликтът в Близкия изток може да се разшири.

/Снимка: БТА

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Под натиск на общински съветници: Общината в Пазарджик ще възобнови финансирането за ФК „Хебър“

След категоричната победа на пазарджишкия футболен отбор „Хебър“ с...

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...