Цената на петрола се повиши, след като Русия и Саудитска Арабия обявиха, че продължават с намаляване на добива и доставките

Дата:

Цените на петрола се увеличиха след обявлението, че Русия и Саудитска Арабия ще продължат доброволните си ограничения в добива и износа на петрол. Освен това, спекулации за по-нататъшно затягане на санкциите срещу търговията с петрол от страна на Иран допринесоха за увеличаването на цените.

Цената на фючърсите на петрол от сорта Брент от Северно море, който служи за референция в Европа, се повиши с 35 цента или 0,41% до 84,89 долара за барел.

Котировките на американския лек суров петрол се увеличиха с 41 цента или 0,51% до 80,92 долара за барел.

Саудитска Арабия заяви, че ще продължи с допълнителните си доброволни ограничения от 1 милион барела на ден и през декември. Това решение има за цел да поддържа добива на около 9 милиона барела на ден и е в съответствие с очакванията на анализаторите. Саудитска Арабия вече изпълняват доброволните си ограничения от юли.

Русия също обяви, че ще продължи допълнителното намаляване на износа си с 300 000 барела суров петрол и нефтопродукти до края на декември. Това е част от мерките на Русия, свързани с доставките на петрол, включително намаляване на добива и износа.

Анализатори от нидерландската банкова група ING предвиждат, че през първото тримесечие на 2024 г. предлагането на петрол може да бъде по-голямо от търсенето, което може да доведе до продължаване на ограниченията в добива и износа от страна на Саудитска Арабия и Русия.

През изминалата седмица и двете петролните сорта отбелязаха втори последователен седмичен спад, като котировките се понижиха средно с около 6%. Този спад се случи в контекста на усилия за регулиране на напрежението в Близкия изток.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Интер победи Наполи с 3:0

Интер записа убедителна победа с 3:0 над Наполи в...

Зографски 18-и в четвъртия кръг на световната купа по ски скокове

Българинът Владимир Зографски завърши на 18-то място в четвъртия...

Лудогорец разгроми Ботев Враца с 5:0

Лудогорец записа убедителна победа с 5:0 срещу Ботев Враца...

Пиеси на Недялко Йорданов и Стефан Цанев оценени високо от турската публика

В Турция се наблюдава голям интерес към театралните произведения...