Цената на петрола продължава да се покачва

Дата:

Цените на петрола се повишиха в сряда, като инвеститорите изразиха предпазливост преди предстоящата среща на ОПЕК+ за определяне на политиката за добива в следващите месеци. Също така, прекъсването на доставките, предизвикано от буря в Черно море, допринесе за опасенията относно доставките.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, референтни за Европа, се повишиха с 3 цента до 81,71 долара за барел в азиатската търговия. Американският лек суров петрол се увеличи със 17 цента до 76,58 долара за барел.

Повишението на цените се дължи на предпазливостта на инвеститорите преди срещата на ОПЕК+, на опасенията относно казахстанския добив и по-слабия щатски долар. Преговорите за производствените цели за 2024 г. ще се проведат в онлайн министерска среща утре. Спекулации за възможно подновяване на предишното споразумение вместо по-дълбоки съкращения на производството също влияят на цените.

Силна буря в региона на Черно море прекъсна доставки от Казахстан и Русия, подхранвайки опасения за краткосрочни ограничения на доставките. Това допълнително влоши предизвиканите от предстоящата среща опасения. Операторите на големите петролни находища в Казахстан обявиха намаляване на комбинирания дневен добив на петрол с 56% от 27 ноември.

В същото време данни от Американския петролен институт сочат, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 817,000 барела миналата седмица, като официалните данни се очакват днес.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...