„Храненето е първата стъпка към здравето“, казва д-р Марк Хайман, известен лекар по функционална медицина и автор. В свят, в който властват преработените храни, простите, естествени рецепти са истинска революция.
Диетологът Джесика Сепел добавя: „Приемът на фибри е ключът към дълголетието и доброто храносмилане.
“ Този невероятен хляб, направен само с две съставки – ленено семе и псилиум – е вкусен, здравословен и лесен за приготвяне, идеален за всеки, който иска да подобри здравето си, без да прави компромис с вкуса.
Псилиумът, който може да се намери в магазините за здравословни храни и се извлича от люспите на растението Plantago ovata, е истински супергерой сред фибрите.
Малко известен факт е, че само една супена лъжица псилиум съдържа около 5 грама фибри, което е почти 20% от препоръчителния дневен прием за възрастни!
Според проучване, публикувано в Journal of Nutrition, псилиумът може да намали лошия холестерол (LDL) с 5-10% при хора с високи нива, благодарение на способността си да свързва мазнините в храносмилателната система.
Освен това псилиумът е естествен пребиотик, което означава, че подхранва добрите бактерии в червата ви, поддържайки микробиома ви щастлив и здрав. Защо този хляб е полезен за здравето?
Този хляб е богат на омега-3 мастни киселини от ленено семе и разтворими фибри от псилиум, което го прави чудесен за: Препоръчителна дневна доза Според диетолозите възрастните трябва да приемат 25-30 грама фибри на ден.
Една филия от този хляб (около 1/6 от рецептата) осигурява около 6-8 грама фибри, което е отличен принос за ежедневните ви нужди.
Внимавайте да не прекалявате с псилиума – максималната препоръчителна доза е около 10-15 грама на ден (около 2 супени лъжици), за да избегнете храносмилателен дискомфорт.
А сега си запишете рецептата за този Хляб-чудо от 2 съставки : Хляб-чудо от 2 съставки Необходими продукти: Приготвяне: Загрейте фурната до 180°C (360°F). Подгответе тава или тава за печене с хартия за печене и леко я намаслете.
Снимка: YouTube Постепенно се налива топлата вода и се разбърква добре с дървена бъркалка. Снимка: YouTube Тестото ще стане гъсто и лепкаво за няколко минути, благодарение на псилиума, който абсорбира водата. Снимка: YouTube Прехвърлете тестото във формата и го заравнете.
Снимка: YouTube Печете 40-45 минути, докато хлябът придобие златистокафява коричка и твърда текстура. Снимка: YouTube Оставете го да се охлади за 10-15 минути, преди да го нарежете. Снимка: YouTube Насладете се на този хляб с дипове като авокадо, хумус или ядково масло.
Снимка: YouTube Идеален е за закуска, лека закуска или лека вечеря! Тази рецепта е не само вкусна, но и доказва, че здравословната храна може да бъде проста и достъпна. Снимка: YouTube Опитайте и усетете чудото във всяка хапка!