Четиридневната работна седмица е възможна за много икономически дейности, смята експерт

Дата:

Четиридневната работна седмица е възможна за много икономически дейности, смята Екатерина Тонова от ASSERT INTERNATIONAL Bulgaria.

Не става за всеки бизнес, но истината е, че за много е подходяща, каза тя на конференция на тема “Специалисти и таланти за устойчиво развитие на бизнеса” и изложение с фирми, организирани от Германо-българската индустриално-търговска камара. БТА е медиен партньор на форума.

Тя даде пример с това, че в Германия предстои експериментално да се приложи новата форма на труд в определени сектори.

Според експерта за повечето заети най-ценната придобивка е повече сводно време и възможността за избор как да го оползотворят.  Хората са чувстват по-добре, когато са автономни да правят нещата по начина, по който могат и искат да го правят в рамките на стратегията на компанията и при необходимата подготовка, смята Тонова.

Тя посочи, че според резултати от експерименталното прилагане на четиридневната седмица в други държави, по-кратката работна седмица води до по-здрави служители, общото усещане за благополучие сред заетите е почти 76 процента по-високо и опасността от прегаряне и депресия рязко спада, а болничните намаляват с 66 процента. Тази придобивка обаче трябва да се “заслужи”, защото отговорността в бизнеса е съпроводена с отговорност и от двете страни – от работодателя, и от работниците, смята експертът. Затова според нея формулировката на работодателя би трябвало да бъде, че се дава правото на работника да избере дали да работи в петък, а личният избор на наемника е как точно ще го постигне, за да бъдат задачите изпълнени, за да може и целият екип също да почива в петък и други.

Колкото повече сме автономни да правим личните си избори, толкова по-щастливи, ефективни и мотивирани сме, обобщи експертът. Тя цитира данни от вътрешно проучване за Manpower във всички държави, в което 64 на сто от анкетираните посочват, че искат да преминат към четиридневна работна седмица, 45 на сто искат да избират в колко часа за започват и в колко да приключват, 35 на сто искат да избират дали да работят от офиса или от дома, 18 на сто заявяват, че  биха работили четири дни в седмицата за по-ниско заплащане, за да постигнат по-добър баланс между личния живот и работата. Вече се говори и за работна седмица от три дни по 12 часа, каза експертът.

Петя Динолова и Димитър Иванов от ReBenefit говориха по темата “Тенденции в гъвкавите придобивки за служители”. Експертите посочиха, че лаптопът, мобилният телефон и служебната кола не са допълнителни придобивки,  а оръдия на труда, това са оръдията  на компанията да подпомогне служителите си да са по-ефективни в работата си. Най-популярният бюджет за придобивки, предоставян от компаниите на всеки служител, от 100 до 150 лева. Според проучване на компанията служителите с бюджет от 100 лева най-много влагат в собствения си бюджет в грижа за здраве. Според експертите най-подходящите придобивки за служителите са гъвкавите, за да могат да достигнат до всеки нает. Съветът на експертите към бизнеса е да дадат на служителите си правото на избор, защото хората знаят най-добре какво да правят с него, ще са благодарни и ще се отплатят.

Темата “Добри практики за устойчив подбор” бе представена от Калоян Малинов от HRS, който говори и за тенденциите на пазара труда. Експертът посочи, че темата е особена актуална в контекста на наблюдавания огромен отлив от страна на служители в изключително много сектори на съвременния бизнес, като производственият сектор е един от най-явно засегнатите сегменти на бизнеса. В тази връзка той засегна и темата за необходимостта на внос на работна ръка и заради демографската криза в страната. Според експерта прозрачността, бързината, ефективността, комуникацията, работодателска марка (employer branding) са сред ключовите предпоставки за устойчив подбор на кадри.

/БТА

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Ердоган се обяви за добри отношения и със Запада, и с Изтока

"Създаването на нови уравнения във външната политика" не е...

Автобус се разби и застана вертикално върху изход на тунел край Барселона

Във вторник автобус, превозващ работници на "Индитекс", се разби...

Нобелови лауреати подканват Лукашенко да освободи политическите затворници

Десетки нобелови лауреати призоваха в отворено писмо президента на...

Кремъл не разбира какво има предвид Зеленски под “втора мирна среща на върха”

Кремъл все още не разбира какво има предвид Владимир...