in

Черноморието може да остане без питейна вода

Основният водоизточник – язовир „Камчия“, е запълнен само на една трета, а алтернативните водоеми трябва да се ремонтират

Ситуацията с безводието в Перник може да се повтори по цялото българско Черноморие. Това предупреди министърът на околната среда и водите.

Язовир „Камчия“ захранва цялото Черноморие, и ако за Варна имаме решение през Девня и яз. „Цонево“, то за Южното Черноморие… на Нова година „Камчия“ беше 100 млн. куб. метра, сега няма и 60. Нужен е спешен ремонт на яз. „Порой“ и яз. „Ахелой“, каза министърът.

„С 50-60 млн. лв. в момента може да се спаси следващия летен сезон“, коментира Димитров.

„В Рила трябваше да се направят пътеки с чакъл, за да може по тях да вървят хората и да не съсипват планината. Има прокурорска проверка, проектът трябва да се възстанови, мястото на багерите не е в Рила“, допълни министър Димитров.

„В четвъртък ще има възстановяване на пътеките, материалите за пътеките ще се качват с коне. Ще има и информационен център с база на планинските спасители.“

Според министър Димитров проблемът с джиповете, които качват туристи към Седемте рилските езера, ще бъде прекратен след 13 август, тъй като зоната до парка ще стане под контрола на Парк „Рила“ и РИОСВ-София.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Безработни с право на парично обезщетение могат да започнат собствен бизнес

Откриха 17 кг хероин в кола на Дунав мост 2 (Видео)