in

БСП против преименуването на празника 24 май

„Официалната празнично-обредна система на България не бива да зависи от управленски мандати“

БСП се противопостави на предложените от депутати на „Обединени патриоти“ и подкрепени на първо четене в Народното събрание от ГЕРБ промени в Кодекса на труда, касаещи промените в наименованието на националния празник 24 май.

В декларация от името на парламентарната група депутатът Ирена Анастасова посочи, че левицата е твърдо против преименуването от „Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“ в „Ден на българската писменост, просвета и култура“. Ден по-рано категорично несъгласие изразиха и от Изпълнителното бюро на Националния съвет на левицата.

„Подобни промени имат важен национален характер и широк международен отзвук, затова трябва да бъдат предмет на обществено обсъждане, в което да вземат участие водещи учени от областта на медиевистиката и българистиката“, смята Анастасова.

Според нея в стремежите да бъде премахнато определението „славянска“ в предложеното наименование на празника се „съзира недалновидност и некомпетентност“.

„Това намираме като опит да се отнеме общославянската и общоевропейска значимост на Кирило-Методиевото дело, спасено и получаващо своето благотворно развитие по българските земи. Създадената в Преславската книжовна школа от Методиевите ученици българска кирилица вече е призната в Европейския съюз като една от трите официални азбуки, наред с латинската и гръцката. Тази българска кирилица се ползва от близо 300 милиона по света“, каза още Анастасова.

„Официалната празнично-обредна система на България не бива да зависи от управленски мандати, не трябва да се влияе от политическа конюнктура или партийни интереси, не може да бъде обект на разностилие по лични чувства или предпочитания“, допълни още народният представител.

От парламентарната трибуна Ирена Анастасова призова законопроектът да бъде оттеглен.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

НАСА взе проба от астероида Бену

Борисов: В заповедта за маски на открито да се обясни ясно къде може и без тях