in

БСП няма да участва в обсъждането на бюджета в НС

Възраженията им са както по параметрите на бюджета, така и по начина, по който се обсъжда

БСП няма да влезе в пленарна зала и да участва в обсъждането на бюджета. Това обяви зам.-председателят на парламентарната група на левицата Крум Зарков на брифинг в парламента. Възраженията им са както по параметрите на бюджета, така и по начина, по който обсъждането му влиза в дневния ред:

„Парламентарната група на БСП няма да подкрепи бюджетите на управленско безсилие, които ни се предлагат от правителството. И тъй като управляващите и мнозинството им го знаят, прилагат невиждани досега методи за силовото му прекарване през българския парламент, но не по този начин. Не по метода на джипката, вкарана в парламента“.

Преди това депутатите се скараха заради днешната програма в парламента, която в последния момент беше променена. На председателски съвет тази сутрин е решено в дневния ред да влязат бюджетните закони на първо четене –  на ДОО, на НЗОК и за държавния бюджет. От БСП  реагираха остро на ситуацията в пленарна зала, тъй като близо час депутатите не успяваха да съберат нужния кворум.

Последваха и продължителни пререкания заради поименна проверка.

От БСП обявиха още, че ще поискат от компетентните органи информация дали управляващите са осигурили кворум с депутати, поставени в карантина.

Иван Ченчев заяви: „Ние настояваме това да се случи в спешен порядък, защото всеки един от нас, всички народни представители, е нормално да се притесняваме за здравословното си състояние. Не искаме нищо повече, освен да работим в безопасна среда. Дали това е така и дали към момента на регистрация днес е имало карантиниран народен представител, трябва да ни каже министърът“.

Минути преди 10 часа се регистрираха 121 народни представители и промяната в дневния ред беше гласувана.

Социалистите поискаха бюджетните закони да отпаднат, тъй като се нарушава правилникът на Народното събрание.

Филип Попов от левицата посочи мотива, че „нашият правилник предвижда, че докладът по съответния законопроект за първо четене следва да бъде внесен в пленарна зала не по-рано от 24 часа от гледането му на комисия“.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Байдън на крачка от победата, шансовете на Тръмп се топят

Намалиха присъдата на шофьора, прегазил две жени на тротоар