Броят на задържаните нелегални имигранти у нас тази година се е увеличил

Дата:

През периода януари-ноември 2023 г., в България са задържани общо 18 008 граждани на трети страни, като този брой е увеличен с 15,4% спрямо същия период на 2022 г. От този общ брой, 14 599 мигранти са били засечени в незаконен престой в страната, като това представлява нарастване от 31,5% спрямо предходната година. Сред тях, най-многобройни са гражданите на Сирия (50,1%), последвани от Афганистан (32,7%) и Мароко (11%). През същия период, на държавната граница са задържани 1560 души, а на изход без регистрация – 1849.

Главният секретар на МВР, Живко Коцев, отбелязва, че през изминалата година служителите на МВР са се изправили пред предизвикателства, включително ефективното противодействие на незаконната миграция и каналджийството. Директорът на Главна дирекция “Гранична полиция”, Антон Златанов, подчертава, че представители на 14 държави от Европейския съюз са завършили успешно мисията си по оценка на българската “Гранична полиция”, представяйки положителен и блестящ доклад.

Според данни на Главна дирекция “Гранична полиция”, през януари-ноември 2023 г., са предотвратени около 176 000 опита на граждани на трети страни да влязат незаконно на територията на България, което е нараснало с 13% спрямо същия период на 2022 г. Най-натоварена остава българо-турската граница, където миграционният натиск представлява над 99% от общия миграционен натиск на държавната граница на България.

Общо над 193 000 незаконни мигранти са били спрени по пътя им към Европа през изминалата година, благодарение на действията на МВР.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...