Британското правителство предупреждава за риск от руска намеса в изборите във Великобритания

Дата:

Британският вицепремиер Оливър Даудън предупреди днес за риска от руска намеса в кампанията за парламентарните избори във Великобритания на 4 юли, след като австралийска медия разкри координирана дейност от този род във “Фейсбук”, предаде Франс пресq цитирана от БТА.

“При всички избори съществува заплаха, и наистина я виждаме при тези избори, от враждебни участници, които се опитват да повлияят на резултата” от гласуването, заяви Оливър Даудън по телевизия “Скай нюз”.

“Русия е пример за това и става дума за класически пример за руската игра”, добави той, визирайки операция на “ниско ниво”.

Австралийската обществена телевизия Ей Би Си идентифицира пет координирани “Фейсбук” страници с общо 190 000 абонати, които критикуват няколко британски политически партии, включително лейбъристите и консерваторите, но понякога подкрепят антиимиграционната партия на Найджъл Фараж “Реформирай Обедин

еното кралство”. Експерти, интервюирани от Ей Би Си, видяха в това признак за руско влияние.

“По никакъв начин не предполагам, че има някакъв вид пряк сговор” между Русия и лидера на антиимиграционната партия “Реформирай Обединеното кралство” Найджъл Фараж, заяви Оливър Даудън, като подчерта, че целта му е “да предупреди” за “заплахата от руска държавна намеса в нашите избори”.

От друга страна, той осъди неотдавнашните коментари на Фараж, че Западът е “провокирал” войната в Украйна. Запитан в ефира на телевизия “Скай нюз” за опасенията от чужда намеса, лидерът на “Реформирай Обединеното кралство” нарече твърденията на Даудън “руска фалшива новина”.

Той също така повтори, че случаят с расистките изказвания по адрес на британския премиер Риши Сунак, направени от един от активистите на кампанията му, е “капан”. “Това беше просто един номер от началото до края” и “умишлен опит да се провали кампанията ни”, каза Фараж.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Русия обмисля пълна забрана на електрическите тротинетки

Руският парламент попита руснаците в анкета дали подкрепят...

Балтийските страни се отделят от общата електропреносна мрежа с Русия и Беларус

Операторите на електропреносната мрежа на Естония, Латвия и Литва...

Евродепутати искат Унгария да бъде лишена от глас в ЕС

Членове на Европейския парламент призоваха за отнемане на правото...

Израел преброи 14 000 убити и пленени бойци на “Хамас” в Газа

Половината от ръководството на военното крило на палестинската групировка...