in

Борисов в Брюксел: Предлага се намаляване на грантовете с 50 млрд. евро за сметка на заемите

Новото съотношение, което се предлага, е 450 млрд. евро грантове и 300 млрд. евро заеми, което е 60 към 40

Премиерът Бойко Борисов е в Брюксел, където трети пореден ден се провежда заседание на Европейския съвет, чиято цел е да се постигне споразумение за бюджета на ЕС до 2027 година. Това, което се предлага, е намаляването на грантовете с 50 мрлд. евро за сметка на увеличаване на заемите 50 млрд. евро. Новото съотношение, което се предлага, е 450 млрд. евро грантове и 300 млрд. евро заеми, което е 60 към 40. Но това е предложение, което тепърва ще обсъждаме, уточни премиерът.

България е една от най-спестовните държави. Дори премира Рюте, с когото имаме добри отношения и се подкрепяме, каза: „България е една от най-финансово стабилните държави“. България още не си е позволила да тегли заеми – все още се справяме със собствените си ресурси, каза Борисов. Настоях категорично да се въведе единен медицински протокол, за да няма спорове дали има коронавирус и как да се лекува. Тук камерите ни следят, ако маската ти е сложена под носа, те предупреждават, допълни Борисов. Премиерът каза, че не знае дали ще има решение.

На фона на загубите всяка страна се бори да получи повече пари, а държавите, които дават парите, имат същите проблеми както при нас – В България, Германия, Франция… проблемите са едни и същи. Полагаме усилия с двустранните срещи, с всички колеги сме добри приятели. Ако сме европейско семейство, трябва да вземем такова решение, че всички да се чувстват защитени, заяви още Борисов. Има проблем – в България не вярват, че има коронавирус. Защо връщат маските във Франция? Австрия защо продължава да държи здраво мерките? Според мен трябва да се направи една кръгла маса на медиците и да се обясни до какво води всичко това и докъде ще се стигне, защото после последиците са за нас.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Асоциацията на заведенията: Има черен PR да се злепостави българският туризъм

Мъж загина с парапланера си край Сопот