in

Борисов: При необходимост ще се ползва студен резерв само от ТЕЦ „Марица-изток 2”

Студеният резерв ще се възлага въз основа на доклад на Електроенергийния системен оператор само при необходимост и то на държавната ТЕЦ „Марица-изток 2”

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на енергетиката Теменужка Петкова след края на днешното правителствено заседание да разясни в Народното събрание, че студен резерв ще се ползва само от държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“.

„Сваляш студения резерв от тук насетне. Студен резерв, ако ни е необходимо – само държавната ТЕЦ „Марица-изток 2”, заяви премиерът Борисов в началото на днешното заседание на Министерския съвет.

Студеният резерв ще се възлага въз основа на доклад на Електроенергийния системен оператор само при необходимост и то на държавната ТЕЦ „Марица-изток 2”, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Решението бе взето на днешното заседание на Министерски съвет, а енергийният министър го съобщи на депутатите в парламента по време на днешното заседание.

Петкова припомни, че в момента страната ни води преговори с Европейската комисия за въвеждането на механизъм за капацитет, който изисква премахването на студения период, а решението трябва да се прилага именно за преходния период.

„Това е една много важна тема. По този начин, от една страна, се гарантира електроенергийната сигурност на страната. Държавната ТЕЦ „Марица-изток 2” е централата с най-голяма разполагаема мощност“, уточни министър Петкова.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Астронавтите от НАСА завършиха космическата си разходка

Силно земетресение от 7,8 по Рихтер разлюля Аляска