in

Борисов: ГЕРБ ще внесе проект за нова Конституция (Видео)

Предлага свикването на Велико народно събрание

В обръщение до всички български граждани премиерът Бойко Борисов обяви решенията, които е взел за управлението на страната. В него се посочва, че партия ГЕРБ ще внесе проект на нова Конституция на Република България.

Премиерът предлага да се свика Велико Народно събрание, което да въведе редица съществени промени в Конституцията.

Част от тях са:

  • Броят на депутатите да бъде намален на 120 от 240, а при ВНС броят им да бъде намален от 400 на 280.
  • Да се прекрати действието на Висшия съдебен съвет и да се създаде Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите.
  • Мандатът на главния прокурор и на председателите на ВСС и ВКС да бъде 5 години, а не 7.
  • Главният прокурор да бъде изслушван на всеки 6 месеца от Народното събрание и да бъде приеман докладът му.

Премиерът Бойко Борисов категорично заявява в обръщението, че в момента, в който Народното събрание приеме решение да се проведат избори за Велико Народно събрание, той ще се оттегли от поста премиер, още в същия ден.

“Време е за отговорност и решителност. Време е не само за смяна на политическата система, а за рестарт на държавата. Необходимостта от рестартиране на политическия модел не може повече да се отлага във времето. Единството, държавността и стабилността на страната за мен не са просто думи – те са основата, от която съм тръгвал за всяко свое решение“, се казва в обръщението на премиера и още:

“Необходимостта от нова Конституция на Република България е тема, която през последните години е водеща за много граждани и обществени организации. За да отговорим на нагласите и очакванията на българските граждани, предлагаме проект на Конституция, която да защити основните принципи и начала на нашето съвремие. Действащата Конституция беше приета в друг исторически период, при други политически дадености, при друг международен статут на страната ни, при друго равнище на законодателната практика, а изтеклото време показа, че без промяна на основния закон няма как да отговорим на предизвикателствата“.

Обещах своите решения – време е да ги съобщя! Време е за рестарт!

Публикувахте от Бойко Борисов в Петък, 14 август 2020 г.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Христо Иванов във Варна: За ТЕЦ “Варна”, пристанището и дейностите, свързани с него (Видео)

Учени в Русе създадоха предпазна маска, която убива коронавируса