Борислав Сарафов разпореди проверка на 25 преписки и разследвания, свързани с убития Мартин Божанов

Дата:


Изпълняващият функциите главен прокурор на България, Борислав Сарафов, започна служебни проверки по преписки и досъдебни производства, свързани с Мартин Божанов – нотариусът, който беше показно разстрелян в София.

Според информация от деловодната система на прокуратурата от 2004 година до този момента са регистрирани 25 преписки и досъдебни производства, в които Божанов е бил участник като обвиняем, жалбоподател, свидетел и други.

Голяма част от тези преписки и производства са били регистрирани в Софийска районна прокуратура и са свързани с предполагаеми измами с недвижими имоти и други незаконни дейности. Една от преписките привлече голям обществен интерес поради разследване на журналисти и въпроси, свързани с нея, като в крайна сметка беше отказано образуването на досъдебно производство.

През втората половина на 2023 година в Софийска градска прокуратура е започнато досъдебно производство, в което Божанов е обвинен в ръководене на организирана престъпна група за извършване на имотни измами и за незаконно влияние върху орган на власт, което се предполага, че е функционирало през периода 2010-2020 година. Работата по случая продължава, като срокът на разследване е удължен с два месеца, започващи от 27 декември 2023 година.

С оглед на множеството откази за образуване на досъдебни производства, постановени главно от прокурори от СРП и други прокуратури, въззивните прокуратури ще преглеждат всички актове с цел установяване на законосъобразността на действията на наблюдаващите магистрати. Прегледът ще включва и оценка на срочността и ритмичността на водените преписки и дела, както и своевременното упражняване на правомощия от следователите и прокурорите.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Ще арестуват ли Кмета на Пазарджик за подкуп и търговия с гласове?

Близък до кмета на Пазарджик строителен предприемач и синът...

КМЕТОВЕ НА ПРОМЯНАТА ИЗПОЛЗВАТ ДЕЦА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ?!

На вниманието на Прокуратура и Комисията за закрила на...

Под натиск на общински съветници: Общината в Пазарджик ще възобнови финансирането за ФК „Хебър“

След категоричната победа на пазарджишкия футболен отбор „Хебър“ с...