in

Болниците се модернизират със 780 млн. лева по плана за възстановяване

Подобряването на бизнес средата, здравеопазването и социалното включване са обхванати в “Справедлива България”

Болниците ще трябва да се модернизират и оборудват с иновативни технологии. 780 млн. лв. са предвидени за това и за квалификация на персонала. Застъпено е развитието на психиатричната помощ, на Медицинския институт на МВР, на системата за спешни повиквания. Това е заложено в плана за възстановяване и устойчивост и в неговия четвърти стълб – „Справедлива България“. Той  бе представен от вицепремиера Томислав Дончев онлайн в петък.

За закриване на домове за стари хора и създаването на подходящи институции за грижа за тях са заделени 755 млн. лв. За възрастните е предвидено и дигитално обучение с 80 млн. лв. Със 150 млн. ще се улесни достъпът на хората с увреждания – чрез софтуери, адаптирани превозни средства, технически и медицински устройства и др.

Дигитализацията е основен приоритет за нас. 2/3 от хората у нас не притежават основни умения, каза социалната министърка Деница Сачева. В следващите 5 г. ще заложим на инвестициите за подобряване на работата и повече подходи за иновации, както и за използване на технологии от възрастни хора, каза още тя. Една от големите цели пред министерство ще бъде дългосрочната грижа за възрастните хора и деинституциолизацията. Там е предвидено и на-голямото перо от 755 млн. лв., с които ще бъдат създадени 174 здраво-социални грижи за 5220 възрастни, обясни още Сачева.

„72% заетост на работещите си поставяме като цел с този план, ще разгърнем квалификацията и повишаване на дигитални умения, защото 2/3 от хората у нас не притежават такива умения. Реформата е свързана с обучения, развиване на цифрови умения, създаване на инструменти за обучения за възрастни“, каза Сачева.

80 млн. са заложени за обучение за възрастни, организиране на електронни и дистанционни обучение.

Подобряването на бизнес средата, здравеопазването и социалното включване са обхванати в “Справедлива България”.

За тези цели са предвидени 2,55 млрд. лв. В първото направление се набляга на модернизирането на администрацията. Информационна система ще бъде внедрена в административните съдилища, които ще могат да обменят информация, страните по делата ще се призовават електронно, съдебни заседания ще могат да се провеждат онлайн. Това ще стане с 23 млн. лв. Електронни услуги и правосъдие за гражданите ще се доразвият с 1,5 млн. лв., както и информационната система на съдилищата – с 53 млн. лв. 169 млн. отиват за национална интелигентна система с цел превенция и анализ на информация в сферата на обществената безопасност и надграждане на системата за противодействие на корупцията сред служителите на МВР, повишаване на прозрачността при обслужване на гражданите. Регистрите в администрацията ще се дигитализират със 150 млн. лв. Става въпрос за Агенцията по вписванията, Агенцията по геодезия, картография и кадастър, Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, НСИ и др. Със 192 млн. лв. ще се изгради система за електронна идентификация и персонализация в личните документи.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Ново земетресение в Турция

Президентът: Бюджетът е нереалистичен и неадекватен