Близо 60% от IT компаниите у нас са с българска собственост

Дата:

Почти 60% (59,75%) от ИТ компаниите в България са с българска собственост, докато останалите 40,25% имат централен офис в чужбина, показва проучване на специализираната платформа “Джоб Борд” за ИТ специалисти, притежавана от компанията DEV.BG. Анализът включва информация за над 1300 компании.

Най-голям брой разкрити офиси се намират в София, представлявайки почти 64% от общия брой на технологичните компании в страната. Второто място е за Варна с 10,96%, като изостава от Пловдив само с 0,06 процентни пункта. Други градове като Бургас, Русе и Велико Търново също привличат интерес при откриването на нови офиси на ИТ компании.

Микро и малките фирми (с по-малко от 30 експерта) превъзхождат големите и средните бизнеси в присъствие с по над 30% във всяка категория. Преобладават продуктовите компании, следвани от консултантските, предоставящите услуги и внедрителите на софтуерни системи.

Според проучването, в екипите на над две трети от компаниите на DEV.BG Job Board, ИТ професионалистите са повече от 50% от общия брой на служителите, докато в близо 30% от компаниите те представляват по-малка част от екипа, до 50%.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...